قضای نماز شب
هر نماز مستحبی از جمله نماز شب را می توان نشسته، خوابیده یا حتی در حال راه رفتن هم خواند. (منبع: رساله مراجع)
در مورد تاثیر قضای نماز شب گفتنی است: این نماز دو ویژگی دارد یکی همان اثر عمومی نماز یعنی ارتباط با خدا و صحبت با او و انس باحق تعالی است و دیگری بیداری در دل شب. شب و دل شب ویژگی ای دارد که تنها کسانی که آن را درک می کنند از فیض آن بهره مند می گردند. قضای نماز شب بسیار خوب و مفید است ، زیرا فواید نماز را دارد، ولی اگر کسی بخواهد از شب بهره برداری کند، لازم است نماز شب را در هنگامه خود بخواند و در دل شب با خدا راز و نیاز نماید.
اگر نماز مستحب را کسى در وقتش نتوانست بخواند، قضاى آنرا مىتواند انجام دهد، که در اینصورت، طبق حدیث، خداوند به فرشتگان مباهات کرده و مىفرماید: به بنده ام بنگرید! چیزى را که بر او واجب نکرده ام، قضا مى کند! (و در حدیث دیگرى افزوده شده که: شما را شاهد مىگیرم که او را آمرزیدم) (بحارالانوار، ج 84، ص 43، وسائل الشیعه، ج 3، ص 56)
در روایت صحیح از حماد بن عثمان از امام کاظم (ع) نقل شده است که درباره مردى که نماز نافله مىخواند در حالى که روى مرکبش بین شهرها حرکت مىکند، سؤال شد. فرمود: اشکالى ندارد. (التهذیب،ج 1، ص 319)
در روایت صحیح از عبدالرحمن بن حجاج از آن حضرت نقل است که مىگوید:
«درباره نماز نافله در وطن، بر پشت مرکب پرسیدم؛ هرگاه پگاه از کوفه
خارج شدم و یا در شهر کوفه شتابان در پى کار بودم (چه کنم؟) فرمود: اگر
شتابزده بودى و نتوانستى از مرکب پیاده شوى و مىترسى که اگر سواره
نماز را نخوانى فوت شود، سواره بخوان، اگر نه نماز خواندنت روى زمین
نزد من پسندیدهتر است».
(التهذیب،ج 1، ص 320)
سوال از محضر آیت الله بهجت:
س) در نماز شب و سحر خیزی قدری کسل هستم، لطفاً راهنمایی فرمایید؟
ج) بسمه تعالی- کسالت در نماز شب به این رفع می شود که بنا بگذارید هر شبی که موفق (به خواندن آن) نشدید، قضای آن را بجا بیاورید. (منبع)