توحید عملی و حدیث دلدادگی

بندگی آزادگان

سه شنبه, ۱۸ فروردين ۱۳۹۴، ۱۲:۱۵ ب.ظ

عبادت آزادگان در روایات مصومین علیهم السلام


امام علی علیه السلام:

إِنَّ قَوْماً عَبَدُوا اللَّهَ رَغْبَةً فَتِلْک عِبَادَةُ التُّجَّارِ وَ إِنَّ قَوْماً عَبَدُوا اللَّهَ رَهْبَةً فَتِلْک عِبَادَةُ الْعَبِیدِ وَ إِنَّ قَوْماً عَبَدُوا اللَّهَ شُکراً فَتِلْک عِبَادَةُ الْأَحْرَار؛ 

امام علی علیه السلام می فرماید: گروهی خدا را به انگیزه‏ی ثواب و پاداش می ‏پرستند، این عبادت تاجران و بازرگانان است و گروهی خدا را از روی ترس می ‏پرستند، این عبادت غلامان و برده صفتان است و گروهی خدا را از روی سپاسگزاری می‏ پرستند، این عبادت آزادگان است.

(نهج البلاغة، ص 510، حکمت 237)


امام علی علیه السلام:

اِلهى ما عَبَدْتُکَ خَوْفاً مِنْ عِقابِکَ وَ لا طَمَعاً فى جَنَّتِکَ وَ لکِنْ وَجَدْتُکَ اَهْلا لِلْعِبادَةِ فَعَبَدْتُکَ

خدایا، تو را به جهت ترس از عذابت و طمع در بهشت، عبادت نکردم، بلکه تو را شایسته عبادت یافتم و آنگاه به عبادت تو بر خاستم.

بحارالأنوار، ج 41 ، ص 14


امام سجاد(ع) در خاتمه مناجات مریدین:

یا نعیمى و جنتى و یا دنیاى و آخرتى یا ارحم الراحمین؛

«اى خدایى که نعیم و بهشت من تویى و دنیا و آخرت من تنها تو هستى، اى رحم کننده‏ ترین رحم کنندگان». 

مفاتیج الجنان


در روایتى امام صادق علیه السلام عبادت کنندگان را به سه دسته تقسیم مى‌کنند:

«قَوْمٌ عَبَدُوا اللّهَ عَزَّ وَجَلَّ خَوْفاً فَتِلْکَ عِبادَةُ الْعَبیدِ»

دسته اول: خداوند را از ترس عذاب جهنم عبادت مى‌کنند، این عبادت بردگان است.

(کسانى که خدا را از ترس عذاب جهنم عبادت مى‌کنند، به مانند بردگانى هستند که از ترس تازیانه و شلاق صاحبشان، از او اطاعت مى‌کنند).

«وَ قَوْمٌ عَبَدُوا اللّهَ تَبارَکَ وَ تَعالى طَلَباً لِلثَّوابِ فَتِلْکَ عِبادَةُ الاُْجَراءِ»

دسته دوم: خداوند را به امید ثواب و پاداش عبادت مى‌کنند، این عبادت اجیران (و تجارت پیشه گان) است.

(این دسته به مانند کسانى هستند که در مقابل مزد و پاداش کار مى‌کنند، به مانند بازرگانى که براى رسیدن به سود و مزد به معامله و داد و ستد مى‌پردازد، براى رسیدن به پاداش اخروى و حورالعین عبادت مى‌کنند؛ در واقع با خدا داد و ستد مى‌کنند.)

«وَ قَوْمٌ عَبَدُوا اللّهَ حُبّاً لَهُ فِتِلْکَ عِبادَةُ الاَْحْرارِ، وَ هِىَ اَفْضَلُ الْعِبادَةِ»

دسته سوم: کسانى که از روى عشق و محبت به خداوند او را عبادت مى‌کنند، این عبادت آزادگان و برترین عبادتهاست.

بحارالأنوار، ج 70، ص 236


در روایت دیگرى، امام صادق علیه السلام بعد از بیان دو دسته اول از عبادت پیشه گان مى‌فرماید: «...و لکِنّى اَعْبُدُهُ حُبّاً لَهُ...» ولى من خداوند را از روى محبت به او عبادت مى‌کنم.

بحارالأنوار، ج 70، ص 198


«قال علی بن الحسین علیه السلام: انی اکره ان اعبدالله لاغرض لی ولثوابه. فاکون کالعبد الطمع المطیع ان طمع عمل و الا لم یعمل و اکره ان اعبده الا لخوف عقابه فاکون کالعبد السو ان لم یخف لم یعمل. قیل فلم تعبده قال لما هو اهله بایادیه علیّ و انعامه.» امام سجاد علیه السلام می‌فرمایند: دوست ندارم که هدف من در پرستش خداوند, تنها پاداش او باشد که در آن‌صورت من مانند برده طمع‌کار و فرمان‌برداری خواهم بود که اگر طمع در نهادش باشد عمل می‌کند و گرنه از کار باز می‌ایستد. همچنین میل ندارم که خداوند را تنها از جهت ترس عقابش بپرستم و مانند بنده بدکاری باشم که اگر نترسد عمل نکند. عرض شد پس بر چه اساس خدا را می‌پرستی فرمود: از این جهت که او با نیکی‌هائی که به من کرده و نعمت‌هائی که عنایت فرموده شایسته پرستش است.

بحار الانوار، ج67، ص210


قال رسول اللَّه‏ صلى الله علیه وآله وسلم : «افضل الناس من عشق العبادة فعانقها و احبها بقلبه و باشرها بجسده و تفرّغ لها فهو لا یبالى على ما اصبح من الدنیا على عسر ام على یسر».
 پیامبر خدا (ص) فرمود: برترین مردم کسى است که به عبادت و بندگى حق عشق ورزد، و آن را در آغوش جان گیرد، و با قلبش دوست بدارد، و با جسمش آن را بپذیرد و خود را وقف آن کند، پس او به آنچه از دنیا برخورد مى‏کند اعتنائى ننماید چه بر سختى و چه بر آسانى.
(کافى / 2 / 83)  و بحار الانوار ج67 ص254



توحید عملی و حدیث دلدادگی
موافقین ۰ مخالفین ۰ ۹۴/۰۱/۱۸
عبدالله

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی